Biopsia la caine si la pisica. De ce este bine ca veterinarul sa ii faca biopsie animalului pacient

Biopsia este o procedura medicala extrem de utila in diagnosticarea veterinara. Un diagnostic bun poate salva viata animalutului tau. De aceea, atunci cand exista dubii, o biopsie poate determina tratamentul salvator. Foarte putine cabinetele veterinare sunt dotate cu aparatura performanta pentru a face aceste biopsii si exista multe cazuri de tratamente date strict simptomatic. Din grija pentru pacientii nostri, clinica LinkVet din cartierul Pantelimon, Bucuresti, a investit in echipamente performante care pot efectua biopsii.

– procedura care consta in prelevarea de tesut din diferite organe (rinichi, ficat, splina, ganglioni limfatici, tract respirator, organe genitale, prostata etc.) cu ajutorul unui ac special.
– e singura metoda prin care se poate pune diagnosticul de certitudine al unui nodul sau formatiune atat de pe piele cat si din diferite organe.
– prin biopsie se poate pune diagnosticul de certitudine in cazul unor formatiuni de sine statatoare (de exemplu tumori) sau al unor boli sistemice ( ex leucemie)
– biopsia se poate repeta pentru a verifica evolutia bolii in urma tratamentului.
– in urma biopsiei se stabileste cu exactitate tipul leziunii, intinderea, gradul de penetrare si eventuali receptori hormonali.
– prognosticul si tratamentul bolii pot varia in functie de rezultat
Practic, biopsia se poate face prin trei metode: aspiratia cu ac fin ecoghidata, biopsia cu prelevare de tesut ecoghidata (ac TRU-CUT – cu un ac special) si biopsia chirurgicala.
– Pentru biopsia cu prelevare de tesut se introduce un ac special care extrage o sectiune din tesut  – metoda ce permite un diagnostic histopatologic mult mai complex.
– dupa prelevare probele se examineaza la microscop de catre un anatomopatolog pentru a obtine rezultatele finale si daca situatia o cere se pot folosi si pentru cultura bacteriologica si antibiograma

Cum se efectueaza biopsia

– se face dezinfectia pielii, anestezie locala injectabila (generala in cazuri mai rare)
– cu ajutorul ecografului se ghideaza acul pana in zona de interes.
– ecograful permite o abordare sigura si foarte precisa, – minim invaziva
– datorita ecografului doppler se pot vizualiza vasele de sange – acest lucru minimalizeaza riscul hemoragiei!!!
– procedura in sine dureaza cateva secunde, (in jor de 10-15 min cu tot cu pregatire)